Naar de inhoud Naar de footer
stermotor-technomotion

9 cilinder rotatie stermotor bouwen

Home » Nieuws » 9 cilinder rotatie stermotor bouwen

Wie: Dhr. A. van Bodegraven

“Mijn interesse en beroep heeft alles te maken met techniek en dan met name fijnmechanica.”

 

Veel technieken komen aan de orde

Een aantal jaar geleden werd mijn interesse via het tijdschrift modelengineering gewekt door het bouwverslag van eenBentley BR2 9 cilinder rotatie stermotor werkend ¼ schaalmodel van een 9 cilinder rotatie stermotor. Deze rotatie stermotor is gebruikt door de RAF in de begin jaren ’20 in onder andere de Sopwith Snipe (1 zitter dubbeldekker).

Bij dit concept stermotor is de krukas gefixeerd en roteert het carter met cilinders daar omheen. Deze schaal betreft altijd nog een cilinderinhoud van 350 cc. Bij zo’n project komen veel technieken

aan de orde zoals draaien, frezen, harden, gereedschap maken, gieten. De nodige materiaalkennis ten aanzien van verbrandingsmotoren is zeker onmisbaar, kortom ik kan mij prima uitleven op dit  project.

 

 

Op de foto is te zien in welk stadium de motor van de heer A. Bodegraven is.

 

Filmpje van de 9 cilinder radialengine Bentley BR2:

 

 

 

Hoe kregen ze dit 100 jaar geleden geproduceerd?

Tijdens het maken van diverse onderdelen rijst regelmatig bij mij de vraag hoe kreeg men in 1918 (honderd jaar geleden) zo’n redelijk gecompliceerde motor geproduceerd.

Voor die tijd was dit een zeer knap staaltje werk!

 

Hedendaagse technieken maken kans op fouten veel kleiner

Daar de meeste onderdelen uit massief materiaal vervaardigd zijn moet er ook veel verspaand worden, mijn freesmachine en draaibank zijn uitgerust met een Ditron digitale uitlezing systemen van de fa. Trabiss, wat het werken plezieriger en de kans op fouten een stuk kleiner maakt .